ortodonti tedavisi

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti dişlerin çene kemikleri ile, çene kemiklerinin birbirleri ile ve çene kemiklerinin kafa kemikleri ile olan ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Ortodontik tedavi ise bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir.

Yamuk dişler ve çapraşıklıklar, genetik olabileceği gibi, çocuklarda parmak emme, yetişkinlerde diş çekimleri gibi birçok farklı nedenden de kaynaklanabilir. Çapraşık ve düzensiz görünümlü dişler, estetik olarak iyi bir görünüm sergileyemedikleri gibi, aynı zamanda ağız sağlığı ve genel sağlığın bozulmasına da sebebiyet verirler.


Çocuklarda Ortodontik Bozukluğu Engellemek İçin Neler Yapılabilir ?

Ebeveynler, çevresel faktörleri engelleyebilir ya da minimize edebilir. Koruyucu diş hekimliği bu durumda önem kazanmaktadır. Süt dişlerinin çıkmasından itibaren düzenli flor uygulamaları ve sürekli azı dişlerine fissür koruyucu uygulanması gereklidir. Ayrıca erken çekilmek zorunda kalan süt dişlerinin de sürekli dişler sürene kadar yerlerinin korunması ve bunun için de yer tutucu uygulanması gerekmektedir. Böylelikle ortodontik bozuklukların önüne büyük ölçüde geçilebilir.

Neden Ortodontik Tedavi Görülmelidir?

Çapraşık ve yamuk dişlerin temizlenmesi zordur. Kötü kapanış ise diş yüzeylerinde aşınmalara, çiğneme, konuşma gibi fonksiyonlarda zorluklara ve dişleri destekleyen kemik ve diş eti yapılarında aşırı stres etkisine neden olabilir. Tedavi edilmeme durumunda daha büyük komplike sorunların doğması olası hale gelmektedir.

Ortodonti Tedavisinde İdeal Yaş Nedir?

Ortodonti Tedavisi için en uygun yaş süt dişlerinin değişiminin tamamlanmak üzere olduğu, köpek dişlerinin değişim zamanı olan 10-12 yaş civarıdır. Bazı çeneleri ilgilendiren problemlerde ve kötü alışkanlıkların bırakılmasında erken tedavi büyük öncelik taşır. 6-7 yaş civarında hekim kontrolü ve fikri çok önemlidir.

Ortodonti Tedavisinde Yaş Sınırı Var mı?

Ortodonti tedavisinde yaş sınırı yok. Erişkinler de ortodonti tedavisi görebilir. Bilinenin aksine sağlıklı bir diş eti ile her yaşta dişleri hareket ettirmek olanaklıdır. Ancak erken teşhis edilen anomalilerin tedavi seçenekleri daha fazla olduğu için mutlaka bir ortodontist tarafından erken yaşta kapanışın değerlendirilmelidir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer ?

Ortodonti tedavisi ortalama 1.5 –2 yıl kadar sürer. Ancak tedavi süresi tedavinin şekline, hastanın yaşına ve kooperasyona göre değişir. Daha kısa olduğu sürebileceği daha uzunda sürebilir.

Ortodontik Tedavide Randevu Sıklığı Nedir ?

Kayıtlarınızın oluşturulacağı ve braketlerinizin takılacağı ilk birkaç randevu bir saat kadar sürebilir. Sonrasında randevularınız 3-4 haftada bir olacak şekilde planlanır ve braket hasarı veya tel kırılması gibi durumlar söz konusu olmadığı sürece 15 dk ile yarım saat arasında sürer.

Ortodonti Tedavisi Seçenekleri Nelerdir ?

1.Invisalign (Telsiz Ortodonti )
Gelişen teknoloji ile beraber ortodontik tedavi şeçenekleri artıyor. Invisalign kişiye özel hazırlanmş şeffaf plaklarla telsiz ortodonti tedavisi olanağı sunuyor. Görsel olarak hastayı olumsuz etkilemediği için konforlu bir ortodonti seçeneği olarak görülüyor.
2.Şeffaf Diş Teli (Perselen Diş Braketleri )
Ortodonti tedavisinde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler porselenden hazırlandığı için hastanın dişleri ile uyum sağlar. Metal braketlerle kıyasladığında daha estetik bir duruş sağlarlar.
2.Diş Teli Tedavisi (Sabit Ortodontik Tedavi )
Ortodonti tedavisinde dişlerin üzerine yapıştırılan braketler porselenden hazırlandığı için hastanın dişleri ile uyum sağlar. Metal braketlerle kıyasladığında daha estetik bir duruş sağlarlar.
3.Diş Teli Tedavisi (Sabit Ortodontik Tedavi )
Daimi dişler sürmeye başladığında 9 -12 yaş aralığıda başlanılan ortodonti tedavisinde dişlerin üzerine braket adı verilen metal yada porselen malzemelerin aralarından tel geçirilerek istenilen şekilde hareket sağlanan tedavidir.
Ağız ve çene cerrahisi çene ve diş rahatsızlıklarının bulunduğu yerlerde yumuşak dokulardaki ve sert dokulardaki hastalıkları ve yaralanmaları, gelişimsel rahatsızlıkları bunlar sonucunda ağızda ve çene de oluşmuş fonksiyonel bozukları kontrol eden doktorlardır. Bu doktorlar hastanelerimizde görev yapmaktadır. Hatta ani rahatsızlıklarda bile İzmir diş doktoru ve İzmir diş hekimi ziyaret edilerek kontrol ettirebilir. Her türlü diş rahatsızlıklarınızı ve sorunlarınızı hastanemizde bulunan İzmir diş hekimi ile çözebilirsiniz.
4. Takıp Çıkarmalı Diş Teli (Damaklı Hareketli Apareyler )
Takıp çıkarmalı olan apareyler anomalinin durumuna göre ortalama 6 ile 8 ay kadar kullanılır.Yemek yerken ve diş fırçalarken kullanılır.

seferihisarda ortodonti   seferihisarda ortodonti tedavisi   seferihisarda diş teli   seferihisarda telsiz ortodonti   seferihisar ortodontist